Nancy Nicholas Hall

LEED Gold Certified  

Nancy Nicholas Hall

Project Information:

Total Cost: $52.9 Million

Area: 200,000 GSF

Project Summary:This project will renovate and expand upon the existing School of Human Ecology building to be in compliance with standards, building codes, and accessibility. The new facility will have optimal environmental conditions for the Textile Collection and the Gallery of Design. Additionally, there will be increased capacity for the Preschool facility.


Sustainability

This project just recently received LEED Gold Certification in June of 2013. Details about this are given below.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nancy Nicholas Hall is the fifth building on campus to receive LEED certification. It received LEED Gold in June 2013 with 45 points in LEED v2.2

 

This renovation and addition underwent LEED New Construction. Fifty-six percent of the building is new construction, while 44% was renovated. The original building was constructed in 1913.

 

 

 

 

 

 

 

 More than two dozen goats were used to remove weeds and brush from behind the building. A subcontractor on the project hired the goats through a company in Wisconsin's Kenosha County that offers a grazing service and promises an "extremely low-carbon hoof print."

Goats were used to remove weeds and brush from behind the building

Window and artwork in the building



Interior finishes with low VOC-emitting components maintain indoor air quality. 

 




Porous pavement to allow water to infiltrate into the ground instead of flowing straight to the storm sewer system. 


Porous pavement
Classroom




Occupancy sensors for lighting systems so the lights are on only when they are needed thermally efficient envelope, and efficient lighting and controls and efficient HVAC systems. 





Provides 100% of on-site underground parking spaces, decreasing parking paved area, the heat island effect and water runoff. At the same time, this underground parking increases green space which would have otherwise have been used for parking.


Parking garage beneath the building

Rooftop seating area




95% of the new wood purchased for the project will be Certified Wood in accordance with Forestry Stewardship Council to help ensure proper management of forests.





This building received Exemplary Performance in the Maximized Open space credit.


View of main entrance and plants surrounding the building
 Back patio to the building and view of the Washburn Observatory

 

 

  

 

Drought tolerant native landscaping conserves water and supports local habitat such as planting fescue, which is a type of native drought resistant grass and a green roof planted with sedum, a succulent plant that requires little to no watering.

 Steps to the main entrance that were from the original building